Benapozás vizsgálat készítés

Amennyiben kíváncsi arra, hogy a napsütés az év különböző időszakában hogyan éri az épületet, lehetőség van benapozás vizsgálat készítésére. Az év bármelyik napjára vetítve meghatározható a nap járása. A vizsgálat szemléletesen bemutatja az épület benapozottságát napfelkeltétől napnyugtáig. 

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 53/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 86. § (1) alapján a " lakás legalább egy lakószobája napfény által benapozott legyen, kivéve, ha ezt a település kialakult beépítése nem teszi lehetővé. Benapozottnak tekinthető az a helyiség, ahol a benapozás lehetősége február 15-én legalább 60 percen át biztosított." E jogszabályi kötelezésen túlmenően egyre többen szeretnének meggyőződni arról, hogy a saját családi házuk esetében mit is jelent a benapozottság. Általánosságban a megfelelő benapozottságot a nyílászáróink megfelelő elhelyezésével biztosítjuk a tájolás illetve a helyi környezeti viszonyok figyelembevételével. Speciális esetekben, alkalmazhatóak felülvilágítók, fénycsatornák, fénytükrök is. Nem szabad azonban elfeledkeznünk a napvédelemről sem, hiszen a nem megfelelően kialakított nyílászáró-rendszer a nyári időszakban jelentős komfortérzet csökkenést okozhat, és a hűtési költségeket is jelentősen megnövelheti.

Érdemes kihasználni a téli és nyári napfény beesési szögének szignifikáns különbségét. Míg június 15-én a napsütés maximális beesési szöge 65 fok, február 15-én ez az érték jelentősen, 30 fokra csökken. Megfelelő építészeti módszerek alkalmazásával, pl. az ereszkinyúlás méretének helyes megválasztásával elérhető, hogy télen a helyiség napfényes legyen, viszont a nyári hőségben ne érje közvetlen napsugárzás a szobát.

Egyedi tervezésű épületeinkhez igény szerint benapozás vizsgálatot készítünk, mely alapján ezek a tervezési kérdések egyértelműen eldönthetők. 

Benapozás vizsgálat február 15-én:

Benapozás vizsgálat június 15-én:

A két videót összehasonlítva megfigyelhető, hogy a téli napsütés mennyivel alacsonyabb szögben érkezik. A középső, négyzet alakú ablakon jól érzékelhető, hogy télen teljes egészében bevilágít a nap, míg nyáron alig éri közvetlen napfény a helyiséget.

Ezzel az egyszerű példával remekül szemléltethető, mennyire fontos információkkal szolgál a benapozás vizsgálat a nagyobb épületek esetében is, ahol már jelentős energia megtakarítást okozhat az előrelátó, gondos tervezés.

 hazkatalogus.hu