A tájolás az épület telken belüli elhelyezését, helyiségeinek és nyílászárói irányának meghatározását jelenti. A tájolás szoros összefüggésben van az épület természetes környezetével, a nap járásával, a széllel, az időjárással, a terület geodéziai viszonyaival, a tájképpel, kilátással, a telek településképben történő elhelyezkedésével és az építési szabályokkal. A tervezés elején meghozott döntések hatással vannak a ház teljes élettartamára élettani, érzékelési, pszichológiai, energetikai és használhatósági szempontból. 

Bővebben...

Életünk egyik legnagyobb döntése élőhelyünk kiválasztása, ezért a felületes, átgondolatlan döntés nem megengedhető. Sokan végig sem gondolják döntésük súlyát, pedig számos, nem mindenki számára nyilvánvaló tényezőt érdemes megvizsgálni egy ilyen horderejű választás esetén. A továbbiakban igyekszünk összefoglalni milyen építéssel, építészettel, lakó-környezettel kapcsolatos szempontokat érdemes figyelembe venni a telek megvásárlása előtt.

Bővebben...

Amerikai konyha kialakítása nem volt mindig divat, és hazánkban nem is rendelkezik építészeti hagyományokkal, bár a konyha mindig is központi szerepet töltött be a hagyományos parasztházakban. Felvetődik a kérdés, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben hogyan tudott mégis ekkora karriert befutni… Az amerikai konyha egy a lakótérrel illetve az étkezővel egy légteret alkotó, azokkal egybenyitott helyiség. 

Bővebben...

Egy családi ház megtervezése, a tervezési döntések meghozatala meglehetősen nagy feladat, melynek esetleges tévedéseit akár egy életen át nézhetjük. Ezért mindenképp érdemes a tervezgetés elején egy kicsit több időt szentelni igényeink végiggondolására, nekünk tetsző épületek megtekintésére.

Bővebben...